Esivanemate vaimud

Surnutele viidi juua

Hinged_tahavad_juua
Palamuse kalmistu. Palamuse graveyard. Foto: Oskar Susi 2014.

Saare
Surnud nõuavad juua

Kuressaare kerguaidas (surnuaedas) läinud vaht Muratsi külase pulma, ümardaja jäenud koduse loomasid talitama. Korraga, kui videvik käes, ilmunud hulk vaimusid tuppa, kõik küsivad vett juua. Et tüdrukul vett polnud kõige hulga tarvis anda, hakand vaimud tüdrukut käegistama. Kui peremees õhtul ümardaja poolsurnult põrandalt leidis, mõistis ta ära, et kaevul (kajul) künädes vett surnute tarvis polnud. Alati peab surnumajas kajul künad vett täis olema - muidu tulevad surnud tuppa käegistama. Alati peab vaht surmale juba ristitud olema1 ja õnnistud kepiga, mis ta peab käes, aedas surnuid taltsutada ja hauda saata olema.

Surmale ristimine – mitteametlik tava ristida keegi elav inimene ristimata surnu asemel.

Pilt/Pici
Hinged_juua
Kuressaare l, Kudjape kalmistu Kudjape graveyard. Foto: Jüri Koppel.

Riia < Pöide khk. Koguja Aleksander Valtin 1904. H III 31, 207/8 (3). Inglise tõlge: Taive Särg. Foto Saaremaa Muuseum SM F 3829:115 F