Metsa- ja puuvaimud

Haldjad külastavad õitsilisi

Õitseliste tulel käinud sageli haldjad endid soendamas. Nad olnud naisterahvad, ajanud inimestega juttu ja kudanud ise, ehk pununud haava- ja vahtra lehtedest mütsi.

Valitud keelel puudub tõlge.

Mari Karu, 67 a. Vändra khk < Saarde khk, Voltveti v. Koguja H. Leesment 1933. ERA II 58, 28 (2).
Žanr

Metshaldja välimus Kirde-Eestis

Metshaldjas on pika jämedate jalgadega, pea on suurem kui keha. Habe ulatab maani. Käes on tal jäme kepp. Ka võib metshaldjal kasetohust torukübar olla, käbist nina, kuusesamblast habe ja käes hoida okslist keppi.

Jõhvi khk, Voka v, Toila algkool 1932. ERA II 43, 39/41 (3).
Žanr

Mardus

Meie pool vanainimeste jutu järel tuntakse sõna Mardus – noor neiukese-kujuline hää metsavaim  kes elutseb kaugel järvede ja soode ja rabade taga asuvates metsa-saarestikes. Tema töö on suurtes metsades kesadel lillesid õitsema korraltada ja uusi ilusamaid suuve1 soetata. Ja kui keegi metsa all kondides tundmata häälitsemist kuulis, siis otsustati, et see on marduse häälitsemine. Juhtus aga keegi metshallija jälgetesse ära eksima, pärast välja pääses, siis peetud seda hää metsavaimu Marduse juhatuseks. Tema elupaik olema kõige rohkem meie pool Endla järve ümbrus, kus kümned kilumeetrid praegu soosid, rabasid ja saarestikku asub. Järv ise on 3 kilumeetrid läbimõõt. Selle keskel asub 10 vakamaa suurus metsa-saarestik. Sääl olema tema armsam elupaik suvetel.

1 suvesid

Laiuse khk. Koguja J. Karu. 1929. ERA I 2, 131/2 (3).

Tartu
Metsairmutes

Metsairmutes – minu oma vanem vend olla näind. Olla suur mees, tullu juure, kolmenukeline kübar ollu peas. Ei olla nendele kõnelnu, ei olla neid puutunu mitte; ei tehnud midagi – lähnud ära.

Mari Koppel, 85 a. Äksi khk, Saadjärve v. Kõdu k. Koguja Richard Viidebaum 1930. ERA II 29, 413/5 (22).
Žanr

Metsalijas kiigub

Mitu on näind, et pisike laps kiigub puuoksa peal, punane müts on peas. See on metsalijas.

Rudolf Põldmäe 1934. Hageri khk, Kohila v. Mõisa-Saunaküla. ERA II 77, 309 (141).
Žanr

Imelik eksimine

Tuu eksimine oli väga imelik. Mul ema kõneles. Ema lännu seenele. Nii eksinu ära, et es saagi välla. Istunu maha. Tüki aega istunu. Oli oma rehe taga olnu.

Anni Vessu, u 75 a. Koguja Anu Korb 1985. Kambja khk, Lalli k < Setomaa. RKM II 393, 315 (2).
Žanr